175. rocznica istnienia!
MUSTAD jest przykładem sukcesu, jaki może odnieść konsekwentnie prowadzona, wielopokoleniowa firma oparta na tradycji rodzinnej. Jej historia zaczęła się w 1832 roku, w małym miasteczku Gjżvik, w sęrodkowej Norwegii. Niewielka kuzęnia, w której produkowano różnego rodzaju wyroby użytkowe, w roku 1877 zaczęła swą przygodę z hakami wędkarskimi. Tak powstała pierwsza na świecie fabryka haczyków i kotwic przeznaczonych dla zawodowych rybaków i wędkarzy. Dla rozwoju MUSTAD i przekształcenia go w przedsięwzięcie o zasięgu światowym, kluczowe okazało się podejście właścicieli, którzy postanowili wcielić w życie charakterystyczny dla kultury skandynawskiej kult solidnej pracy i najwyższej jakości wytwarzanych wyrobów. Pomimo wielu przeciwności losu i dorazęnych kłopotów, twarda norweska rodzina przetrwała liczne światowe kryzysy budując firmę, która na trwałe zakorzeniła się na światowym rynku wędkarskim. Marka MUSTAD jest dziś tak znana na świecie, że w wielu językach nie istnieje słowo "haczyk" - zastępuje je słowo "mustad".
60.000 wzorów haczyków
W 1832 roku firma zaczynała od produkcji dwóch artykułów: gwozędzi i drutu stalowego. Ten drugi produkt pozostał w ofercie firmy aż po dzień dzisiejszy. Wytwarzanie gwozędzi zakończono w roku 1986. W latach 80-ych XIX wieku MUSTAD zaczął produkować hufnale do końskich podków i stał się potentatem światowym także w tej dziedzinie. W XX wiek wprowadził firmę Hans Mustad, syn Ole Mustada, który założył firmę i dał jej swoje nazwisko. W 1918 roku firma zatrudniała aż 5000 osób w fabrykach w całej Europie, a najbardziej masowym produktem były gwozędzie do podkuwania koni. Wraz ze spadkiem liczby tych zwierząt na świecie produkcję firmy zdominowały haczyki wędkarskie. Pierwszą na świecie w pełni zautomatyzowaną maszyń do produkcji haczyków stworzył w 1877 roku Mathias Topp, konstruktor, który w tamtym czasie był też jednym z kierowników produkcji w fabryce MUSTADA. To wydarzenie pozwoliło na skokowy rozwój firmy i zajęcie pozycji niekwestionowanego lidera światowego. Firma jest w stanie wytwarzać aż 60.000 różnych wzorów haczyków a w swojej historii wyprodukowała już ponad 100 miliardów haków! dziś fabryki firmy pracują w Norwegii, Brazylii, Chinach, Singapurze i Portugalii. W Gjovik do dziś produkowane są haczyki rybackie i zmechanizowany sprzęt do przemysłowego połowu ryb morskich. Zestawy rybackie składające się z dziesiątek tysięcy haków uważane są dziś za najbardziej nowoczesną i humanitarną metodę połowu przemysłowego.
Technologia
MUSTAD jako jedyny na świecie producent haków wędkarskich opracował oryginalny, trzyetapowy proces hartowania stali wysokowęglowych. Wykorzystująca specyficzne procesy technologiczne obróbka termiczna nadaje haczykowi perfekcyjną, drobnoziarnistą strukturę wewnętrzną, dzięki której staje się on o 30% mocniejszy w porównaniu z efektem klasycznego hartowania. Pełna kontrola czasowo-temperaturowa procesu umożliwia optymalizację gotowego haczyka pod względem trzech podstawowych parametrów wytrzymałościowych: mocy, twardości oraz sprężystości. Najwyższej jakości pokrycia galwaniczne znakomicie zabezpieczają wysokowęglową stal przed niepożądanym efektem korozji. Walka z korozją to działanie od początku wbudowane w proces technologiczny i na tym polu MUSTAD ma bez wątpienia największe doświadczenie ze wszystkich światowych wytwórców. Jakość i skuteczność pokryć zabezpieczających badana jest w specjalnych komorach o dużej wilgotności i znacznym zasoleniu, wielokrotnie przekraczającym zasolenie wód oceanicznych Przeprowadzone w ubiegłym roku badanie haków MUSTAD-a, umieszczonych w słonej chmurze rozpylonych cząsteczek wody o podwyższonej temperaturze wykazały, że po trzydziestu dniach modele wykonane ze stali szlachetnej miały zaledwie 3% powierzchni pokrytej rdzą, a haki o pokryciu Duratin tylko 5%. Testy przeprowadzono w najsurowszych warunkach, jakie nigdy nie występują w naturze i uzyskane wyniki należy uznać za absolutnie rewelacyjne.
Kontrola jakości
Haki MUSTAD charakteryzują się stuprocentową powtarzalnością i nie chodzi tu jedynie o powtarzalność kształtu, ale o powtarzalność wszystkich cech charakterystycznych dla danego rodzaju haka. Od początku procesu produkcyjnego do akcji wkracza kontrola jakości. Każdy centymetr drutu stalowego z którego odkuwane są haczyki, jest chemicznie i fizycznie badany w laboratorium, a do produkcji dopuszczany jest wyłącznie idealnie jednorodny materiał. Kolejnym etapem kontroli jest precyzyjne badanie każdego haczyka przed i po procesie hartowania. Sprawdzany jest kształt oraz struktura wewnętrzna. Następnie kontrolowany jest proces hartowania tak, aby zabezpieczyć się przed możliwością tzw. korozji międzykrystalicznej. Pózęniej sprawdza się, czy w zahartowanym haczyku nie występuje tzw. kruchość wodorowa. Takie parametry jak twardość, wytrzymałość na zginanie, grubość powłoki zabezpieczającej oznaczane są za pomocą zaawansowanych metod diagnostycznych z wykorzystaniem techniki laserowej i ultradzęwięków. Na koniec, z każdej wyprodukowanej partii, losowo wybierane są egzemplarze poddawane następnie specjalistycznemu badaniu niszczącemu. Haki umieszczane są w maszynie wytrzymałościowej, która mierzy obciążenie, przy którym zostają one wyprostowane lub zerwane. Jesęli uzyskana wartość siły prostującej jest mniejsza od przyjętego standardu, cała partia haczyków jest natychmiast wycofywana z produkcji.
Adaptacja i lojalność
Zdolność do przystosowywania się do zmiennych warunków była zawsze kluczowa dla firmy - mówi obecny główny udziałowiec firmy, Hans H. Mustad. Poprzedni właściciele i menedżerowie zawsze potrafili doskonale ukierunkowywać działania tak, by móc sprostać nowym wyzwaniom i wykorzystywać nadarzające się okazje. świadczy o tym fakt, że Mustad bardzo wcześnie rozpoczął swoje wejście na rynki całego świata. W 2007 roku firma zakończyła kolejny etap unowocześniania produkcji i zwiększania swojej konkurencyjności, budując własną, supernowoczesną fabrykę haczyków w Chinach. Charakterystyczne dla firmy było zawsze wielkie zaangażowanie jej pracowników, a z drugiej strony - dbanie przez właścicieli o doskonałą atmosferę pracy. Dzięki temu dziś często pracuje w firmie piąte czy szóste pokolenie z tych samych rodzin z Gjovik.